WindEnergy: Första elen till nät från E.ON:s och Equinors vindpark

Hamburgs mäss- och konferenscentrum, platsen för årets vindenergimässa WindEnergy. Foto: Messe Hamburg, kredit: Michael Zapf
WindEnergy Hamburg: Säkerhetsutrustning vid bygget av vindkraftverk blir allt viktigare när deras tekniska komlexitet ökar och avståndet mellan marken och turbinen blir allt större. Foto: Markku Björkman
WindEnergy Hamburg: Säkerhetsutrustning vid bygget av vindkraftverk blir allt viktigare när deras tekniska komlexitet ökar och avståndet mellan marken och turbinen blir allt större. Foto: Markku Björkman

Vindkraftsnyheter.se på WindEnergy Hamburg:

Ett av de stora diskussionämnen på årets WindEnergy-mässan i Hamburg är en stor havsbaserad vindkraftpark, som öppnades precis dagen innan mässans öppnande av det tyska energiföretaget E.ON i samarbete med norska Equinor.

Företagen matade sin första el till det tyska nätet den 24 september. Efter att det första av 60 vindkraftverk nu har kopplats till tyska elnät kommer ytterligare vindkraftverk att tas i bruk.

Ett gemensamt joint venture mellan E.ON och Equinor bedriver vindparken Arkona i den tyska delen av Östersjön, sade Equinor nyligen. Investeringar i projektet uppgår till 1,2 miljarder euro (1,41 miljarder dollar).

När vindparken är helt igång, kommer den att ha en effekt på 385 megawatt (MW) och kommer att kunna skicka elektricitet till omkring 400 000 tyska hem. Pal Colvin, Equinors chef för ny energiutveckling, berättade att Arkona var företagets fjärde vindkraftpark i Europa sedan 2012.

- Det är ytterligare ett viktigt bidrag till Equinors ambitiösa strategi, som innebär att företaget utvecklas till ett fokuserat olje- och gasbolag, med en bred energipolicy med utgångspunkt i vår omfattande offshore-verksamhet. Vi har 40 års erfarenhet som en av Europas största energileverantörer , sade Coldevin vid en presentation.

Projektet, som består av 60 turbiner från Siemens Gamesas avdelning Renewable Energy, befinner sig i projektets slutfas. Hittills har 44 turbiner installerats. Målet är att ha alla installerade i slutet av året.

Equinor rapporterade inför journalister att företagets offshore-vind-portfölj hade kapacitet att leverera över 1 miljon bostäder i Europa med förnybar energi.

Europa är en stor aktör när det gäller offshore-vindenergi. I början av september öppnades officiellt världens största operativa vindkraftpark i Irländska sjön.

Walney Extension Offshore Wind Farm har en total kapacitet på 659 megawatt och kan leverera el till nästan 600 000 bostäder i Storbritannien, enligt danska energibranschen Orsted.

Europas totala vindkraftkapacitet ökade med 25 procent under år 2017, enligt organisationen WindEurope. Drygt 3,1 gigawatt (GW) av ny offshore-vind installerades i Europa förra året, med en total kapacitet på nästan 15,8 gigawatt, meddelade organisationen WindEurope.