WindEnergy Hamburg: Vestas utvecklade en turbin på 10 MW

En monter med många glada miner. Redan under den första dagen av Hamburgs WindEnergy 2018-konferens i Tyskland presenterade Vestas nyheten om företagets första turbin med tvåsiffrig megawattstyrka. Foto: Markku Björkman
Redan under den första dagen av Hamburgs WindEnergy 2018-konferens i Tyskland presenterade Vestas nyheten om företagets första turbin med tvåsiffrig megawattstyrka. Foto: Vestas

MHI Vestas meddelade på årets WindEnergy-mässa i Hamburg att man har påbörjat försäljningen av företagets länge förväntade nya 10 megawatt-stora turbin. Dess kommersiella installationer beräknas starta från och med 2021.

Den danska tillverkaren bröt officiellt den dubbelsiffriga barriären med V164-10 megawatt-maskinen med hjälp av förhållandevis små tekniska förbättringar.

- Det som var oåtkomligt förr har blivit det nya riktmärket, säger företagets VD Philippe Kavafyan, som tillade "att MHI Vestas är stolt över att kunna bidra med denna stora milstolpe till vindkraftindustrin."

V164-10MW innehåller en starkare växellåda, några mindre mekaniska uppgraderingar och "en liten designändring för att förbättra luftflödet och öka kylningen i omvandlaren".

"MHI Vestas kan, på grund av de nya uppgraderingarna, köra V164-10MW med full kraft på en plats med vindhastigheter upp till 10 meter per sekund i 25 år", säger företaget.