Vestas levererar tre stora kraftverk till flytande vindpark

Världens andra fullskaliga flytande vindkraftverk och första som installerades utan användning av tunglyftskärl, WindFloat, som arbetar med nominell kapacitet på 2 megawatt ca 5 km offshore av Aguçadoura, Portugal. Foto: Wikimedia, kredit: Untrakdrover

Byggaren av vindkraftverk MHI Vestas kommer att leverera de största vindkraftverken hittills till en flytande vindkraftpark, och norska Aker Solutions är delägare till det företag som levererar plattformarna.

Vind Plus konsortium, bestående av bland annat EDP Renewables, har beställt tre V164 vindkraftverk med en kapacitet på 8,4 megawatt till WindFloat Atlantic projekt i Portugal, ett testprojekt med tre turbiner.

De flytande strukturerna som tillhandahålls av företaget Princip Power, där Aker Solutions är i färd med att köpa upp sig från 5 procent till 10 procent ägande.

Syftet med projektet är att lära sig hur man kan sänka utvecklingskostnaderna för flytande vindkraft, säger MHI Vestas, som är ett konsortium av danska Vestas och japanska Mitsubishi.

De tre turbinerna kommer att kunna leverera tillräckligt mycket ström till 18 000 hushåll i Portugal.

Projektet byggs 20 kilometer utanför kusten på ett djup av 100 meter.

Källa: Vestas