Stort norskt vindkraftprojekt väntar på grönt ljus

Enbridge är ett stort och växande energi företag med fokus på förnyelsebart. Sedan 2002 har företaget investerat över 5 miljarder dollar i tillgångar för vindkraft, solenergi, jordvärme, vattenkraft och förbränningsvärmeproduktion. Företaget har också en växande position på den europeiska marknaden för vindkraftproduktion. Baserat på företagets bruttoproduktionskapacitet klarar det att leverera mer än en miljon bostäder med ren energi. Foto: Enbridge corp.

- Det kanadensiska infrastrukturföretaget Enbridge kommer under de kommande månaderna att fatta ett investeringsbeslut på Havsuls 350 megawatt-stora havsvindsprojekt, med arbetsnamnet Sea Mills, säger divisionchef Martin Langham, till Recharge News.

Om projektet blir verklighet enligt aktuella planer och uppdrag i 2021/22 kommer havsvindparken att vara den första i sitt slag i Norge.

- Vi hoppas kunna fatta ett investeringsbeslut de närmaste månaderna. Det är ett projekt som är unikt när det gäller att leverera energi till naturgasfältet Nyhamna", säger Langham, enligt Recharge News.

Langham anser sig inte kunna lämna några uppgifter ännu om vilken typ av turbin som ska användas för projektet.

Projektet har planerats länge och redan år 2009 fick vindparken norska myndigheternas godkännande.

- Vi hoppas kunna sätta ett nytt riktmärke för kostnaden när det gäller att utveckla marin energi, säger Martin Langham.

Enbridge investerar kraftigt i marin energi i Europa, där företaget har investerat cirka en miljard dollar i projekt som Rampion i Storbritannien, Hohe See och Albatross i tyska havsområden. Företaget äger även 50 procent av franska utvecklaren É OIL Martime France.

Källa: RITZAU FINANS