Polarbröd satsade 160 miljoner kronor i egna vindkraftverk

För fyra år sedan byggdes Polarbröds tre vindkraftverk på Bösjövarden i Dalarna. Monteringen av de 100 meter höga tornen och de mäktiga vingarna var tidskrävande, spektakulär och krävde stor precision. Foto: Polarbröd

Polarbröd ändrar nu sin marknadsföring genom att hänvisa till en stor egenproduktion av vindkraftsel efter påpekanden från Konsumentverket.

Brödföretaget bedömer att man klarar den lagtolkning Konsumentverket nu driver genom att justera i sin vindkraftsmärkning från ”Bakat med egen vindkraft” till ”Vi har egen vindkraft”.

”Vi har investerat i egen vindkraft för att vi vill bidra till en hållbar framtid, och tycker att våra konsumenter har rätt att få veta det. Frågan är hur man ska kunna motivera fler företag att göra miljösatsningar, och hur konsumenten ska kunna göra smarta miljöval, om man inte får berätta om dem”, säger Anna Borgeryd, chefsstrateg för Polarbrödsgruppen.

Polarbröds befintliga märkning ”Bakat med egen vindkraft får stöd” i utlåtanden både från Energiföretagen, Energimyndigheten och Jonas Nordell, professor i civilrätt vid Stockholms Universitet, men företaget väljer ändå att göra en justering.

”Vi kan berätta om våra egna vindkraftverk, och fortsätter att göra det. Vi har däremot svårt att se att ett brödföretag är rätt part för en rättslig prövning av om man i Sverige får kommunicera elursprung till konsumenter”, säger Anders E. Johansson.