Danska Ørsted satsar på vindenergi med miljardköp

I Sverige har företaget Ørsted specialiserat sig på biogas och naturgas till företag. Internationellt är Ørsted ett av världens tio grönaste företag och världsledande inom havsbaserad vindkraft och ligger i framkant i användningen av biomassa och förnybara bränslen. Foto: Ørsted

Efter att ha slutat med oljeaffärer engagerar Ørsted sig för vind- och hållbar energi. Danska energibolaget Ørsted (tidigare Dong Energy) har gjort ett stort förvärv av landbaserade vindkraftverk i USA.

Ørsted köper det amerikanska energilagringsföretaget Lincoln Clean Energy för 580 miljoner dollar (4,77 miljarder danska kronor), skrev Örsted i ett börsmeddelande den 9 augusti 2018.

Ørsted har redan förvärvat 500 megawatt vindkraft på land och ytterligare 300 megawatt är under uppförande. Det motsvarar den totala energin i ett ”knappt” kärnkraftverk, skriver danska finanstidskriften Børsen .

Ørsted äger världens största vindkraftverk, men för ett halvt år sedan meddelade bolaget att man kommer att sprida sin verksamhet även inom hållbar energi, inklusive landvind.