Texas gav grönt ljus för 1230 megawatt dansk vindkraft

Nya energiformer på prärien. Oljestaten Texas bygger ut vindkraften i rekordfart. I dag finns det fler vindkraftverk i Texas än i någon annan amerikansk delstat.Foto: Creative Commons, kredit: egorshitikov

Det amerikanska energibolaget Xcel Energy, danska Vestas´stora kund, har fått grönt ljus av delstaten Texas myndigheter för byggandet av ytterligare 1230 megawatt (MW) vindkraft i USA.

Enligt nyhetsbyrån Recharge News har företaget utsett Vestas som leverantör av vindkraftverk med en kapacitet på minst 1 gigawatt (GW) under de närmaste två åren till flera projekt.

Xcel Energy kommer också att bygga 1 gigawatt ny vindkraft i de amerikanska delstaterna Texas och New Mexico, som i mars gav tillstånd att genomföra planerna. Återstående 230 megawatt kommer att köpas av utvecklaren Nextera Energy.

Enligt industrin är tidpunkten för godkännanden av stora vindprojekt extremt viktigt för den amerikanska marknaden just nu.

Detta beror på att projekt som har behörighet att få fullt PTC-stöd måste listas i slutet av 2020. Den amerikanska biståndsordningen, som syftar till att främja investeringar i förnybar energi, innefattar en stegvis minskning av stödbeloppet år 2020.

Till exempel kan endast nya avtal stödjas med upp till 60 procent år 2018, av PTC-systemets ursprungliga värde. Recharge News skriver att Xcel säkrade redan år 2016 hela PTC stödet till projekt i Texas och New Mexico med vindkraftverk från just Vestas. Vestasaktien har löpt ut på det danska elitindexet, C25, med en ökning med 2,1 procent. för 408,60 danska kr.