Vestas: Ingen oro trots minskad orderingång

Vestas vindkraftverk i australiensiska vindparken McArthur. Foto: Vestas

Det finns ingen anledning till panik, enligt danska aktieanalytiker, efter att Vestas inte levde upp till förväntningarna om orderingång under årets första kvartal. 

Trots en bra slutspurt under första kvartalet var orderingången hos vindkraftverkstillverkaren Vestas lägre än under första kvartalet i fjol, men enligt danska analytiker finns det ingen anledning att oroa sig för.

Sådan är bedömningen från Sydbank, som förväntar sig stark orderingång under nästa kvartal för Vestas del.

Orderingången under första kvartalet var något svagare än vad analytikerna förutspådde i förväg, men det är vanligt att orderingången kan fluktuera signifikant från kvartal till kvartal.

- Därför är det enligt vår uppfattning inte nödvändigt att oroa sig för utvecklingen alls, säger Sydbankens aktieanalytiker, Jacob Pedersen, i en kommentar till danska tidningen Ritzau Finans.

Under påsken har Vestas aviserat en rad nya order, som därmed kommer att utgöra en del av vindkraftbyggarens totala orderingång under det första kvartalet. Totalt fick Vestas åtta order på totalt 849 megawatt, och dessutom tio års förlängning av en överenskommelse om service på 1150 megawatt i USA.

Således har Vestas offentliggjort information om 14 order med en total kapacitet på 1176 megawatt under årets tre första månader. Av dessa kommer 783 megawatt från Förenta staterna, vilket ligger något över genomsnittet för de senaste åren.

- Det vittnar om läget inom vindkraftsindustrin i USA, vilket är ganska opåverkad av försämringen genom senaste skattereformen. Det kan mycket väl vara ett förebud om flera goda nyheter från USA, skriver Jacob Pedersen.

Under det gångna året har danska investerare och analytiker följt prisutvecklingen på vindkraftverksmarknaden, eftersom flera företag har meddelat prispress.

- Vestas konkurrenter har något delade meningar om huruvida pristrycket avtar eller fortsätter i samma takt i år eftersom första el-auktionerna ger en blandad bild. Kommentarerna visar tydligt avtagande prispress. Det är fortfarande för tidigt att dra slutsatser om trenden, säger Jacob Pedersen.

Han tror att Vestas är det företag som har de bästa förutsättningarna för att kunna hantera förändringarna i vindkraftsindustrin. Detta beror på att de allra flesta tillverkare har mindre utvecklingsbudgetar och mindre effektiva turbiner och som därför använder försäljningspriset som ett förhandlingsverktyg.

Vestasaktien steg 1,8 procent till 437,50 € på morgonen den 3 april.

Källa: Ritsau Finans