Ljusning i sikte för Indiens vindkraftindustri

Vindkraftpark i Rajastan, i nordvästra Indien, foto: Markku Björkman

Efter ett besvärligt år för indiska vindturbinindustrin, som drabbades hårt av förändrade ramvillkor, ökar tillväxten nu igen.

Den indiska vindturbinindustrin förväntar sig att kunna installera mellan 3 och 4 gigawatt under budgetåret 2018/19 efter att ha räknat med installerad kapacitet på högst 1,5 gigawatt under 2017/18-perioden som slutar i slutet av mars.

Den nya prognosen har gjorts av indiska föreningen för vindturbinproducenter, IWTMA, som inbegriper företag som Vestas, Siemens Gamesa, GE, Senvion och Suzlon Energy, enligt nyhetsbyrån Recharge News.

Enligt VD:n för vindsammanslutningen, Giri, handlar ökningen om en återgång till "en slags normalitet" efter den "grova chocken" under det aktuella räkenskapsåret.

Enligt Recharge News förväntades den indiska marknaden öka till 6 gigawattnivå ifråga om nya installationer under 2017/18 efter ett tidigare rekordår 2016/17 med 5,4 gigawatt. Det var denna siffra som marknaden hade som riktmärke för påföljande räkenskapsår.

Men istället för stöd satte myndigheterna käppar i hjulen för marknaden genom införa betungande inmatningstullar. I stället introducerades budrundor som orsakade en markant prisnedgång. Efter detta arbetade marknaden hårt för att hitta fotfäste under de förändrade ramvillkoren.