Vestas har fallit dramatiskt på börsen

Vindkraftverk i USA. Många av dessa har tillverkats av Vestas. Foto: Pixabay, Cyber Calactic

Barclays analytiker anser att republikanernas nya skattesänkningsförslag för USA kan skapar stor osäkerhet för Vestas, en ledande danska tillverkare av vindkraftverk och även för resten av branschen.

Vestasaktien sjönk efter Trumps utspel knappt åtta procent på börsen på fredagen den 3 november.Skattereformen innehåller bland annat förslag om att sänka skatterabatten med nästan en tredjedel för vindkraftsprojekt med byggstart efter den 2 november 2017.

Aktien rasade efter att republikanerna i USA presenterade en ny skatteförslag två dagar tidigare.

Skattesänkningarna anses, enligt nyhetsbyrån Reuters, vara den största potentiella stora sänkningen i det amerikanska skattesystemet sedan 1980-talet.

- Vi arbetar för att ge det amerikanska folket ett enormt skatteavdrag inför julhelgen, sade president Donald Trump i Vita huset under presentationen, enligt nyhetsbyrån AP.

Enligt Michael Friis Jørgensen, affärsanalytiker i Alm. Brand faller börsen eftersom skattesänkningen skapar stor osäkerhet för Vestas.

Ritzau Finans citerar Barclays analytiker om skatteförslaget, som anser att det har "skadlig inverkan på marknadsvolymer och priser" för hela vindturbinindustrin om sänkningarna genomförs.

Källa: Ritzaus Finans