Husum Wind 2017: 1,4 mdr dollar investeras i Ukrainas vindkraftkapacitet

Ukrainska montern på Husum Wind-mässan i Tyskland. Foto: Markku Björkman
Danmarks gemensamma monter på vindkraftsmässan Husum Wind 2017. Foto Markku Björkman
Husum Wind 2017. För vindkraftverk behövs det grova komponenter och på årets vindkraftsmässa fanns det nästan bara skruvar av storleken xxxxl. Foto: Markku Björkman
På mässan var det också möjligt att hämta information om hur man transporterar vindkrafttorn. Även mycket åskådligt i form av miniaturfordon. På de platser där vindkrafttornen placeras finns det ofta inga vägar alls, utan man måste bygga transportvägar för att kunna transportera alla de delar som ett torn består av. Ett torn som är 101 meter högt kan bestå av 40-talet betongsegment som väger upp till 50 ton och som staplas på varandra. Här handlar det om att rätt del kommer till platsen för vindkrafttornet vid rätt tillfälle. Foto: Markku Björkman

Amerikanska Private Investment Corporation (OPIC), en Washington-finansierad utvecklingsfinansieringsbyrå, avser att investera 400 miljoner dollar i ett vindkraftsprojekt i Zaporizhia i sydöstra Ukraina.

Det var representanter för Ukrainska Vindenergiförbundet som berättade om planerna i samband med årets Husum Wind- mässa den 13 september. 

Överenskommelsen kom till stånd när OPIC- gruppens nya president, Ray Washburne, mötte Ukrainas premiärminister Volodymyr Groysman och finansminister Oleksandr Danyliuk i början av september.

Dessutom diskuterade Washburne och Danyliuk kring en politisk riskförsäkring för kontraktsbrott för kapitalmarknader på ett lån på 250 miljoner US-dollar från Bank of America Merrill Lynch till Energoatom för att bygga ett centralt förråd för använt kärnbränsle.

Dessutom kommer ytterligare 1 miljard från europeiska EuroCape New Energy Ukraina-projektet i Zaporizhia att nästan fördubbla landets vindkraftkapacitet.

När allt är klart kommer projektet att bli Europas största vindkraftpark på land, med en total kapacitet på 500 megawatt. Vindparken bedrivs med 3,3 megawatt-turbiner.

Projektet sätter fart även på uppbyggnad av en transmissionsledning som kopplar kraftverket med en 330-kV Melitopol-station, som också kommer att moderniseras.

Ukrainas statliga bolag för energiförsörjning, Ukrenergo varnade i juli om att EuroCape riskerade att få sitt leveranskontrakt av el annullerat på grund av förseningar. Projektet har pågått sedan 2008 när företaget öppnade ett kontor i Ukraina.

EuroCape New Energy meddelade förra året att vindparken byggs färdig 2020. Företaget är baserat i Monaco och har utöver Ukraina även flera vindkraftsanläggningar i Frankrike och Polen.

I slutet av förra året uppgick Ukrainas installerade vindkraft till 514 megawatt, enligt European Wind Association. Detta placerar landet långt före andra före detta sovjetstater, som Ryssland och Vitryssland, vars vindkapaciteter når 15,4 respektive 3,4 megawatt. Däremot ligger Ukraina långt efter den angränsande EU-medlemsstaten Polen, vars totala vindkraftkapacitet uppgår till 5100 megawatt.

Ray Washburne, är en investerare från Texas, som deltog aktivt i Donald Trumps presidentkampanj. Washburne antog amerikanska senatens bekräftelse med anledning av hans utnämning till OPIC:s president i början av augusti. Han anlände till Ukraina efter att ha tillbringat en dag i Kazakstan, där han deltog i EXPOs internationella mässa om framtidens energiformer.

- Jag kom till Ukraina för att visa att vi är engagerade i landet, sade Washburne i The Kyiv Post.

Det var hans första internationella resa i denna befattning.