Husum Wind 2017 öppnade samtidigt med en ny vindpark

Nystartade vindtestfältet i kommunen Südermarsch nära Husum. Foto: © HUSUM WindMesse Husum - Kongress / Andreas Birresborn

Precis inför öppningen av årets stora vindkraftmässa Husum Wind 2017 den 12 september, invigdes också en ny tysk vindkraftspark med testfält i närheten av mässområdet.  

- Det som andra bara kan visa upp med hjälp av modeller på mässan Husum Wind kan besökarna se livs levande och i aktion här i närheten. Nu är det möjligt på grund av denna nybyggda vindpark Windtestfeld-Nord, som invigdes den 7 september och som ligger bara några minuters bilresa från utställningsplatsen, säger Peter Becker, VD för Messe Husum & Congress.

Besökare och utställare har nu möjlighet att förvånas över sex nya typer av vindkraftverk. Fem prototyper installerades först och den sista turbinen, en Senvion, blev färdig strax före mässans start. 

Messe Husum & Congress GmbH är en av aktieägarna i den vinstdrivande Windtestfeld-Nord GmbH.
Vindtestfältet ligger i kommunen Südermarsch - där det råder närmast perfekta vindförhållanden.

På grund av de stabilt starka vindarna på orten som ligger vid Nordsjön, kommer de 1000 fulla belastningstiderna som krävs för certifiering av ett nytt vindkraftverk uppnås redan inom fyra månader. 

På annat håll kan det ta upp till nio månader. Och en plats på vindtestfältet betyder att man inte behöver sätta igång med de vanliga mödosamma sökningarna efter en provningsplats.

Med mässan Husum Wind som granne understryks, enligt Peter Becker, återigen denna nordtyska regionens betydelse som centrum för kompetens och innovation inom den tyska vindkraftbranschen.

- Vindtestfältet är den perfekta förstärkningen av vårt utställningsprogram, för det visar på vilket sätt Husum är en speciell plats för en mässa. Man hittar inte denna unika kombination av teori och övning någonstans utom här, där vi inte bara arbetar med vindkraft. Här upplever vi vindkraften som prioritering, säger Peter Becker, VD för Messe Husum & Congress. 

- Det finns bara ett fåtal provfält för vindkraftverk i Tyskland idag och våra speciella villkor gör oss därför unika. Det som också är speciellt hos oss är värdeskapandet för regionen, betonar Holger Arntzen, VD för Windtestfeld-Nord GmbH. 

Arntzen anser att faktorer som ett eget huvudkontor i Schleswig-Holstein, ett antal anställda, skattesatser och växande innovationsgrad spelar en stor roll för valet av turbinoperatörer.