Dansk-amerikanskt avtal om havsbaserad vindkraft

Foto: Dong Energy

Danmark kommer att stödja USA i fråga om utveckling av havsbaserade vindkraftverk och vindparker. Ett mellanstatligt avtal som slöts nyligen öppnar nya möjligheter för danska vindkraftföretag.

Avtalet undertecknades av Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen och president Barack Obama i Washington i samband med ett större nordiskt toppmöte med USA. Avtalet innebär att Danmark bistår USA med utbyte av know-how om havsbaserade vindkraftparker, branschspecifika regler och miljöskydd.

Avtalet innehåller inga omfattande fastställda ekonomiska åtaganden från någondera partens sida, men enligt Niels Heltberg, sekreterare vid danska ambassaden i Washington, bör avtalet hjälpa till att öppna dörrar för danska företag.

Abigail Hopper, direktör i BOEM, myndigheten för havsrelaterad energi i USA, säger att amerikanerna har mycket att lära av danskarna:

– Danmark är långt framför oss när det gäller kunskaper, behov och erfarenheter som behövs för att kunna sköta och utveckla vindkraft till havs. Detta avtal har tydliga mål och de är mycket detaljerade, sade Hopper.

Danska Dong Energy har redan ett kontor i USA. Dong Energy räknar med att med hjälp av olika regionala avtal kunna utveckla offshoreparker under de närmaste åren.