Mötesplatsen för dig inom Vindenergibranschen, okt, 23 2017
Senaste Nytt

Ny svensk havsplan ska planläggas

Publicerad av
Jessica Nejman - 10 jan 2017

Länsstyrelserna i kustlänen ska nyligen ha fått ett första utkast till en ny havsplan som ska vara antagen redan 2019, skriver P4 Gävleborg.

– Vi har inte haft några havsplaner tidigare så den som har kommit nu är unik, säger Emma Eriksson, som ansvarar för havsplanen på Länsstyrelsen i Gävleborg till P4 Gävleborg.

Havsplanen ska motsvara översiktsplaner på land – men vara mycket större. Planen som berör Sverige tar sig från svenska delen av Bottenviken från Haparanda i norr ner till Uppland.

– Det finns för yrkesfiske, natur, det finns energiområden, försvaret har områden och kommunikationsområden kan man se. Och även farleder för trafiken ute till havs, säger Emma Eriksson till P4 Gävleborg.

– Vi har ett område som vattenmyndigheten markerat som utvecklingsområde för energi, och där framgår inte vilken typ av energi eller i vilken form och omfattning det kommer att ske så det är klart att det är intressant och kan väcka frågor och funderingar på många håll. Sedan har vi stora naturvärden som ligger ner mot Campsgrund och där är det också öppet för diskussioner, säger Emma Eriksson till P4 Gävleborg.

Annons